Platform Identity Management Nederland (PIMN)

PIMN voor beter identity management

Stille idm innovatie bij bibliotheken in Nederland

Deze slideshare presentatie geeft aan hoe bibliotheken op het gebied in identity management samenwerken. De bibliotheken lopen op stille wijze voor de troepen uit lijkt het wel en bieden als het ware een stille innovatie kracht. Het zou goed zijn om het niet te stil te laten, omdat anderen dan niet van de bibliotheken kunnen leren. Tijd voor een presentatie in bredere kring? De bibliotheken worden van harte uitgenodigd op een PIMN bijeenkomst.

Weergaven: 44

Opmerking

Je moet lid zijn van Platform Identity Management Nederland (PIMN) om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Platform Identity Management Nederland (PIMN)

Reactie van Jaap Kuipers op 11 Augustus 2010 op 13.35
Overgenomen van de blog Francien van Bohemen april 2010:

Tijdens de voorlaatste presentatie brachten Irmgard Bomers en Enno Meijers hun verhaal over het proces waarin de Koninklijke Bibliotheek zich ontwikkelt tot een volwaardige digitale bibliotheek.

Federatieve Identity Management richt zich op wederzijds vertrouwen, een open data- en organisatiemodel en een informatie-infrastructuur die dit ondersteunt. De visie & missie van de KB is het samenbrengen van mensen en informatie. Digitalisering is een middel om deze visie uit te werken. Hiervoor is een nationale infrastructuur nodig. Sinds 2003 heeft de KB een e-depot waarin ondertussen 4o miljoen artikelen bij elkaar zijn gebracht. Maar de KB richt zich niet alleen meer lokaal, ze wil hierbij een nationale & internationale samenwerking aangaan (leestip: Practical Digital Libraries). Deze samenwerking is geen sinecure. De bewustwording om te gaan samen werken is er wel al. Nederlandse Openbare Bibliotheken, universiteitsbibliotheken en de KB zoeken elkaar al op, maar de samenwerking moet opgezet worden vanuit ieder zijn eigen functie om zo door de opslag van metadata, digitale content en het leveringsproces centraal te coördineren uiteindelijk te komen tot één digitale bibliotheek.

De samenwerking tussen de KB en de OB's zal zorgen voor een wederzijdse versterking. De OB's richten zich op het toegankelijk maken van hun collectie voor ALLE (zo veel mogelijk) gebruikers. De KB richt zich op het maximaal gebruik van hun collectie, maar heeft op zich maar weinig gebruikers. Door de gebruikers van de OB's te koppelen aan de collectie van de KB komen we tot een win-win situatie. In 2006 is er hiervoor het akkoord van Middelburg gesloten. Het model beschreven in dit akkoord is ondertussen doorgegroeid, want het koppelen van digitale abonnementen was niet genoeg. Er is een werkgroep slim ontsluiten opgericht waarin de KB, de Zeeuwse Bibliotheek, de OB Den Haag, UBA/UVA en Sufnet samenwerken (uiteindelijk zullen er geen bibliotheken worden uitgesloten, maar er moet ergens begonnen worden). Er moet een Single Sign On komen want de gebruikers wensen een eenvoudige online inschrijfprocedure (dit is ook een standaard op internet, de gebruikers zijn het dus zo gewend). Deze Single Sign On is momenteel al ontwikkeld binnen een testomgeving. De introductie gebeurt in 2010 in 2 fases.

In 2011 wil de KB deze dienstverlening gaan opschalen:

De nationale bibliotheekpas moet er komen met daarbij een heldere diensten- en kostenstructuur.
Een nieuw licentiemodel is nodig: landelijke thuistoegang druist nog in tegen de principes van de verschillende uitgeverijen.
Er moeten op landelijk niveau rollen/identiteiten worden gedefinieerd.
Van Surffederatie (hoger onderwijs) naar Bibliotheekfederatie (alle bibliotheken): er is nog geen sprake van 1 bibliotheekfederatie maar het GII-consortium is een stap in de goede richting. De beheersorganisatie voor deze bibliotheekfederatie moet worden opgestart.
Het zal nog 2 jaar duren voor de nationale bibliotheekpas er is, maar de basis is gelegd.
De voordelen van deze Bibliotheekfederatie voor de gebruikers zullen zijn:

Een laagdrempelige inschrijfprocedure
Een beter toegankelijke collectie
Een vereenvoudigde administratie
Het openen van nieuwe wegen / klaarstomen voor de toekomst
Een platformonafhankelijke webservice
Een grote stap van maatschappelijke betekenis

Doe mee op LinkedIn

Vaker een update en goede mogelijkheid om zichtbaar te zijn.

© 2019   Gemaakt door Jaap Kuipers.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden