Platform Identity Management Nederland (PIMN)

PIMN voor beter identity management

Twinkle magazine van april 2010 noemt onderstaand issue

"Wettelijk zijn er aan de verkoop van bepaalde producten en diensten leeftijdsgrenzen gekoppeld. Daarbij valt bijvoorbeeld te denken aan beeld- en audiomateriaal waarvan vertoning schadelijk is te achten voor personen beneden de 16 jaar en het verkopen van alcoholische dranken, medicijnen en wapens. Beneden deze wettelijke leeftijdsgrenzen mogen deze producten of diensten niet aan het publiek worden verkocht en is het veelal strafbaar als dat wel gebeurd. Daarbij wordt geen uitzondering gemaakt voor verkoop op afstand.
Ook webwinkels mogen niet onder de vastgestelde leeftijdsgrenzen verkopen. Thuiswinkel.org is door de Ministeries van Justitie en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) benaderd met de vraag of er met de webwinkels niet tot afspraken kan worden gekomen over de wijze waarop online-verkopers aan hun wettelijke verplichtingen invulling kunnen geven.
Bij verkoop op afstand doet zich echter het probleem voor dat de verkoper de (potentiële) koper niet ziet en dus ook niet aanstonds kan beoordelen welke leeftijd deze (ongeveer) heeft en dat hij mogelijk te jong is voor de aanschaf van het product of de dienst. Dat vraagt om specifieke op het kanaal afgestemde mogelijkheden tot leeftijdsverificatie.
In het inmiddels gestarte overleg met Justitie en VWS, heeftThuiswinkel.org op de specifieke eigenheden van het online-kanaal gewezen. Daarbij zetThuiswinkel.org zich in voor een pragmatische en op de werkelijkheid van het online-winkelen afgestemde leeftijdsverificatie die zowel voor de webwinkel als de koper op eenvoudige en kostenefficiënte wijze is uit te voeren."

In de blog Zeker Digitaal is met dit issue in gedachte
een oplossing genoemd.

Kim Cameron toonde een oplossing voor leeftijdcontrole en Duitsland komt met een oplossing.

In een recente discussie met academische deskundigen en de overheid werd gesproken over de mogelijkheid, wenselijkheid om online bepaalde attributen (zoals leeftijd) te kunnen laten verifieren.

Weergaven: 39

Opmerking

Je moet lid zijn van Platform Identity Management Nederland (PIMN) om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Platform Identity Management Nederland (PIMN)

Doe mee op LinkedIn

Vaker een update en goede mogelijkheid om zichtbaar te zijn.

© 2019   Gemaakt door Jaap Kuipers.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden